Dakgoot schoonmaken en dakgoot reparatie door héél Nederland - Vragen? Bel onze collega's op 085 - 060 2119

Waar ontstaan lekkages

Waar ontstaan lekkages
Waar ontstaan lekkages

Waar ontstaan lekkages?

Weet je wat vaak de oorzaak is van lekkages rondom je huis? Juist, de dakgoot! Een dakgoot lijkt misschien simpel, hij vangt water op en voert het af, maar als hij niet goed onderhouden wordt of beschadigd is, kan het een bron van lekkages en andere ellende zijn. 

Maar waar zitten nu precies de zwakke plekken van de dakgoot? En hoe kun je deze problemen voorkomen? 

Laten we de belangrijkste boosdoeners eens onder de loep nemen.

Verbindingen en lasnaden

Een van de meest voorkomende plekken waar lekkages ontstaan, is bij de verbindingen en naden van de dakgoot. Vaak bestaat een dakgoot uit meerdere delen die aan elkaar worden bevestigd. Deze verbindingen zijn gevoelig voor slijtage, vooral door de invloed van het weer. 

In de winter kunnen de naden uitzetten door bevriezing en in de zomer weer krimpen door de warmte. Dit proces van uitzetten en krimpen kan ervoor zorgen dat er scheurtjes of kleine openingen ontstaan, en voilà: daar is de lekkage.

Roestvorming bij metalen dakgoten

Als je dakgoten van metaal zijn, dan heb je waarschijnlijk te maken met een ander veelvoorkomend probleem: roest. Vooral oudere zinken of stalen dakgoten zijn gevoelig voor roestvorming, vooral op plekken waar water blijft staan. 

Roest vreet langzaam maar zeker door het metaal heen, en voor je het weet, ontstaat er een gaatje in je dakgoot. Hoe langer je dit probleem laat zitten, hoe groter de lekkage wordt.

Verstopte waterafvoer

Je dakgoot kan nog zo goed functioneren, maar als de afvoer verstopt is, heb je alsnog een probleem ( lees hier alles over in ons vorige blogbericht ). Bladeren, takken en ander vuil kunnen zich ophopen in de dakgoot en de afvoer blokkeren. Als het water niet goed weg kan, loopt het over de rand van je dakgoot heen, wat lekkages en overstromingen kan veroorzaken. Bovendien kan stilstaand water in je dakgoot op termijn zorgen voor scheuren en roestvorming.

Scheuren in Kunststof Dakgoten

Heb je kunststof dakgoten? Deze zijn weliswaar minder gevoelig voor roest, maar scheuren en barsten komen hier wel vaker voor. Vooral bij temperatuurverschillen kunnen kunststof dakgoten broos worden en breken. Een kleine scheur lijkt misschien onschuldig, maar kan snel groter worden en zorgen voor een flinke lekkage.

Loszittende bevestigingen

Dakgoten worden vastgezet met beugels of haken die aan de muur of dakrand zijn bevestigd. Als deze bevestigingen los gaan zitten, kan de dakgoot gaan verzakken of zelfs loskomen. Hierdoor stroomt het water niet meer netjes naar de afvoer, maar gaat het op de verkeerde plekken over de rand heen. Dit kan lekkages en schade aan je gevel veroorzaken. Ook het gewicht van een met bladeren gevulde dakgoot kan zorgen voor een losrakende bevestiging.

Ophoping van ijs in de winter

In de winter kan zich ijs ophopen in je dakgoot, vooral als het overdag dooit en ’s nachts weer vriest. Dit ijs kan zorgen voor extra druk op de dakgoot, wat kan leiden tot scheuren of het losraken van de bevestigingen. Bovendien kan het water geen kant op, waardoor het via ongewenste plekken de weg naar beneden vindt, met lekkages tot gevolg.

Slecht uitgevoerd onderhoud of reparaties

Niet iedereen is een dakgoot-expert, en als je een reparatie of onderhoud niet goed uitvoert, kun je onbedoeld meer kwaad dan goed doen. Denk bijvoorbeeld aan het niet goed dichten van een scheur, waardoor het probleem alleen maar groter wordt. Of het verkeerd plaatsen van de dakgoot na een schoonmaakbeurt, wat kan leiden tot een verkeerde afwatering. 

Het is belangrijk om te weten waar je mee bezig bent, of een professional in te schakelen als je zelf niet zeker bent van je zaak.

Hoe voorkom je deze problemen?

Het goede nieuws is dat je veel van deze zwakke plekken kunt voorkomen met regelmatig onderhoud en een goede inspectie. Een paar tips om je dakgoten in topconditie te houden:

  • Maak je dakgoten regelmatig schoon: Verwijder bladeren, takken en vuil, vooral in de herfst, zodat het water goed kan wegstromen.
  • Controleer je dakgoten op roest en scheurtjes: Kijk eens per jaar goed naar de staat van je dakgoten ( of laat een dakgoot inspectie uitvoeren ), vooral bij de naden en verbindingen.

 

Wil jij een offerte ontvangen?

Ben jij benieuwd naar de staat van jouw dakgoot? Vraag een gratis offerte aan of bel.

Wesley van Dakgootbeheer.nl

Wesley

Wesley helpt je graag met al jouw vragen over dakgoten. Heb je suggesties voor een onderwerp waar jij wel een blog over wilt lezen? Neem gerust contact met ons op.